Dildo’s in een boom of je opa in een luier?

Je kunt de televisie niet aanzetten of de woorden “crisis” en “bezuinigingen” vliegen je om je oren. Ik vraag me weleens af of de crisis net zo heftig zou zijn als de media er minder over zou berichten. Dat klinkt misschien vreemd maar laten we wel wezen, hoe meer onrust er heerst des te voorzichtiger de consument is ten aanzien van (grote) aankopen. We houden dan gewoon “de hand op de knip”. En als consumenten niet kopen dan draait de economie slechter. Je IQ hoeft maar net iets hoger te zijn dan een krop sla om dat te kunnen begrijpen. Nou ben ik maar een leek op dit gebied, meestal een vrij wit uitgeslagen leekje met sproeten, maar ik denk dat de oplossing zit in zowel het stimuleren van de economie als bezuinigen op zaken die niet echt bijdragen aan groei. Over het gebrek aan dat laatste, bezuinigen op zaken die niet bijdragen aan groei, wil ik mijn verbazing met jullie delen.

Geregeld rijd ik in mijn goggomobil, voor de minder algemeen ontwikkelden onder ons, dit is een auto die geproduceerd werd in de jaren 60 (niet dat ik er 1 heb, maar ik vind het een leuk woord voor een auto), door het nogal groot uitgevallen dorp waar ik sinds een aantal jaren woon. Aangezien ik een vrouw ben vallen mij dingen op tijdens het rijden, en daarmee bedoel ik andere dingen dan alleen de auto voor me. Zo staat er langs de route naar mijn werk een groot rechthoekige rode wand in de berm met gaten en een poortje erin en tijdens één van mijn andere tochtjes viel mijn oog op een stuk staal dat gekronkeld uit de grond komt ergens in een plantsoen. Kunst noemen ze dat. Voordat ik nu een leger kunstknuffelaars over me heen krijg, ik heb niks tegen kunst. Zodra er echter subsidie gaat naar kunst voor openbare ruimten of voor in het landschap dan vind ik, op zijn minst, dat het door een breed publiek gewaardeerd moet worden. Bovendien vind ik dat het begrijpbaar moet zijn, zoals een brons beeld van een bestaand of overleden persoon, dat  natuurgetrouw is gemaakt, daarmee eer je iemand. Daarvan hoef je niet eerst, op een website of in een boek, de betekenis op te zoeken, hopend dat je jezelf niet al te stom voelt nadien omdat de uitleg zo enorm zweverig is dat je het nog steeds niet snapt. Nou ligt mijn IQ echt boven de 90 maar ik heb nog steeds niet bedacht wat het kunstwerk, waar ik elke dag langs kom, nou in vredesnaam moet voorstellen.

Nog een zeer frappant voorbeeld, in ons dorp hebben we een parkje en tot mijn stomme verbazing hangt daar in een boom een net met borsten, billen en dildo’s van roestvrij staal. Dit stukje kunst heet “Boomsieraad”. De opdracht van de gemeente was onderdeel van de Wilhelminaring oeuvreprijs voor beeldhouwers en heeft de gemeente destijds € 45.000 gekost. Nou hangt dit stukje kunst er al heel wat jaren ondanks de vele protesten van christelijke politieke partijen die weer om heel andere redenen zich afvroegen of dit nou wel nodig was. Wellicht ging het destijds beter met de financiën maar nog geregeld zie ik stukjes “kunst” verschijnen en telkens denk ik “kunnen we dat geld niet beter steken in noodzakelijke dingen?”. Buiten het feit dat ik nou niet echt warm of vrolijk word van roestvrij stalen billen en dildo’s, een sieraad vind ik het helemaal allerminst. Sommige kunstenaars kunnen iets wat andere mensen niet kunnen of spreken een breed publiek aan en veel mensen beleven plezier door hun kunstuiting maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen “wat een mooi net met ballen en penissen hangt daar in de boom hè” of “die rode wand vind ik zo inspirerend”. Misschien is mijn linker hersenhelft wat minder ontwikkeld of heb ik vroeger te weinig tijd doorgebracht in de knutselhoek, hoe dan ook, ik vind het niet echt noodzakelijk om abstract of vrijzinnig expressionisme te subsidiëren als we niet eens geld hebben om onze senioren een fatsoenlijke oude dag te geven. We laten ze de hele dag in één en dezelfde luier lopen omdat er te weinig verzorgend personeel is. En ja, ik weet het ene potje is van de gemeente en het andere potje is van het rijk maar ook binnen het gemeentebudget valt genoeg te schuiven.

Het stopzetten of minderen van deze subsidie is maar een druppel op een gloeiende plaat, dat realiseert dit leekje zich ook, maar stel het is jouw opa of oma in dat verzorgingshuis, kies je dan nog steeds voor het “Boomsieraad”?

9 reacties

 1. Tja.. Kunstwerk, maar de letters “ns” kun je wel weg strepen.

  1. Met k-werk bedoel ik niet je blog hoor! 😉

 2. Esther Evertse · · Beantwoorden

  Mooi geschreven, en zo zie ik het ook. Zoveel onzinnige dure dingen waar je de betekenis niet van weet of er niet uit kan halen. Laten ze die vaak onzinnige objecten omsmelten en in een goed fonds stoppen.
  Ik moet ieder jaar weer zeuren en leuren om mijn zoon op een goede plek te krijgen omdat hij meerdere psygische handicaps heeft. Ik zie van veel kunst in elk geval geen duizenden euro’s van af!

 3. Zuster Klivia · · Beantwoorden

  Ik vind dat rooie ding ook onbegrijpelijk. Tlijkt wel een ingegraven, roodgeverfd theebiscuitje… Ik vind kunt sowieso vaak niet te begrijpen. Zeker niet als gemeentes er zulke exorbitante bedragen voor uit geven. Dat geld kan op 100 manieren beter besteed worden, me dunkt.

 4. Een bunker… uit de tweede wereldoorlog. Je kunt vast duidelijk zien aan dit antwoord. Dat moet een man zijn. Maar verder haal ik er ook niets uit. Heb je nog ergens kunnen vinden wat het precies moet voorstellen?

  Love As always
  Di Mario

 5. Hoi, volgens mij is het een groot uigevallen stuk leerdammer kaas dat zo geschrokken is van zijn omvang en daardoor die kleur heeft gekregen.

 6. Voor de geïnteresseerden dit is de betekenis van het rode gevaar:

  “Langs een drukke weg rijst een rode muur op als een verdedigingswerk. Er is een poort waarachter naar het lijkt zich de ruïnes van een stad bevinden, de muur is niet afdoende gebleken om de vijand te weren.”

  @Di Mario, ben blij dat er nog iemand is die enigszins in de buurt van komt de betekenis ;-).

 7. Het “Rode gevaar”bedoelde we vroeger de sovjetuni mee.Zijn ze dan nog steeds bang in dat dorp van jullie dat die komen:) Wij hebben in onze Stad ook van die verkwistende opstakels,die men kunst noemt.Een paar benen en een blote kont,zeer fijntjes en kunstzinnig.Daar gaan onze belastingcenten dus heen.belachelijk

 8. Esther Evertse · · Beantwoorden

  Ja Silvia, dat noemen wij de blote billen rotonde. En de gekleurde bollen rotonde tussen harderwijk en Tonsel/Ermelo. Onzinnige dingen die veel geld kosten. En ja Ezra het rode gevaar! Haha nu hopen dat de russen er door tegen gehouden worden en er niet langsheen lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: