Hakken en beha versus geschiktheid?

Ik sta in een boekenwinkel, zo één waar ze ook tijdschriften verkopen en mijn oog valt op een blad. In de vlugheid kijk ik verder maar ineens realiseer ik me wat ik zag. Nou hoor ik je denken, “nee toch, ze is toch niet zo preuts dat de “Playboy” haar nog choqueert”, nee zo erg is het nou ook weer niet gesteld met dit plattelands mokkeltje hoor, nee mijn oog viel op het blad “Opzij”. “Dat het nog bestaat” dacht ik, Hedy d’Ancona staart me aan met haar vriendelijk ogen. Ik ken het als een blad voor vrouwen van de generatie van mijn moeder en oma. De generaties vrouwen die ervoor gezorgd hebben dat ik niet aan een ketting achter het fornuis sta en zelf kan bepalen wat ik met mijn leven wil doen. Maar ik herinner me ook de verbitterde negatieve ik-laat-lekker-het-haar-onder-mijn-armen-groeien type feministen. Enorme zeurkousen, achterdochtig en bijna fanatiek tegen mannen gekeerd. Sexyloos in een tuinbroek met geitenwollen sokken en het liefste met korte stekeltjes. Het wij/zij en zwart-wit denken. Ondanks dat beeld besef ik me wel dat het feminisme vrouwen vrijheid heeft gegeven maar hoe staat het met het hedendaagse feminisme?

Je zou denken de huidige generatie vrouwen niet veel meer te zeuren heeft, we kunnen studeren, hoeven niet perse meer te trouwen, zijn financieel onafhankelijk enz enz, maar toch voelen veel vrouwen zich nog steeds achtergesteld. Het moet gezegd, we verdienen nog steeds minder dan mannen met een soortgelijke positie en dat is op z’n zachts gezegd ongelijk en ouderwets. Toch verbaas ik mij vaak hogelijk over sommige vrouwen. Ze verkondigen bij hoog en bij laag dat er diversiteit moet zijn in alle beroepen en op alle niveaus. Net zoveel vrouwen als mannen in een team of aan de top. Gelijkheid is het sleutelwoord. Het klinkt allemaal erg mooi maar driekwart jaar geleden werd er tijdens een sessie op mijn werk aan de aanwezigen gevraagd wat ze belangrijker vinden, diversiteit of geschiktheid. Bijna alle vrouwen kozen diversiteit boven geschiktheid. Daar zakt mijn, hard bevochten, broek van af! Het kan er bij mij niet in dat je als vrouw liever gekozen wordt voor een functie vanwege je geslacht, iets waar je zelf niks voor hebt gedaan, dan dat je gekozen wordt op basis van geschiktheid voor een functie. Als dat mij zou gebeuren zou ik zwaar beledigd zijn. Vrouwen willen toch een gelijke behandeling….gelijk zijn. Corrigeer me als ik het fout heb hoor maar in de strijd die mannen onderling voeren voor een functie gaat het er toch ook om wie het meest geschikt is. Waarom dan niet als een vrouw zich in de strijd mengt. Zijn haar hoge hakken en beha nu ineens de enige “tools” die ze mee hoeft te brengen om de strijd te winnen? Selectief feminisme noem ik dat. Bovendien hoef je niet van de daken te schreeuwen dat je zo graag gelijk behandeld wilt worden als je gewoon goed bent in wat je doet. Niet iedereen haalt de top in het bedrijfsleven, en niet iedereen wordt manager of directeur maar als je hard werkt, realistisch en positief bent, weet wat je wel en niet kunt en jezelf haalbare doelen stelt, dan moet het wel heel gek gaan wil je die doelen niet bereiken. Als je van te voren al gaat zeuren dat je iets, omdat je een vrouw bent, niet zult bereiken dan hoef je geen genie te zijn om te weten dat je het ook niet zult bereiken. Of zou het een excuus zijn voor veel vrouwen? Jezelf voorhouden dat een man boven jou verkozen is omdat hij geschikter is dan jij is moeilijker te accepteren dan de schuld bij ongelijkheid leggen.

Ik pak de “Opzij” en blader er wat in, hmmm eigenlijk zien de vrouwen er helemaal niet oud en behaloos uit op de foto’s. Anna Drijver is nou niet echt een vormeloze tuinbroek dragende ouwe sok en de artikelen lijken me best interessant. Toch maar eens lezen, wellicht is mijn beeld van “Opzij” wat oud, achterhaald en stoffig.

2 reacties

  1. 3/4 van de feministen van toen is uit de kast gekomen, dus……Het ging dus niet over gelijk behandelen. Wij zijn echt niet gelijk, wel veel geschikter!!
    Mannen zijn altijd compleet van slag van een mooie sexy vrouw. Hoe kan hij nog goed zijn werk doen? Dus een sexy EN slimme vrouw is sneller aan de top. Misbruik maken van… heet dat.

  2. Hihihi, laat de mannen het maar niet horen want toegeven…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: