Een CO2 neutraal dynamisch kerstdiner

Elk jaar met kerst is het hetzelfde ritueel, 1 dag naar mijn moeder en 1 dag naar mijn schoonouders. Handig want dat scheelt weer een hoop kookstress. Ik ben niet zo’n keukenprinses. Tuurlijk ik kan wel wat in elkaar flansen en iets meer dan een ei koken lukt ook nog wel, maar om nou te zeggen dat ik de nieuwe Master Chef ben, nee niet echt. Ik moet het van mijn geweldige charme hebben niet van mijn kookkunst (je moet jezelf toch iets wijsmaken). Zowel mijn mams als mijn schoonmama kunnen wel heerlijk koken, dus waarom moeilijk doen als zij het doen en het ook nog eens heerlijk smaakt.

Een etentje in elkaar draaien met kerst is bovendien niet meer wat het geweest is, je moet er bijna voor gestudeerd hebben. Alles moet ecologisch verantwoord, biologisch verantwoord, klimaatneutraal, recyclebaar, CO2 neutraal en Joost mag weten wat het allemaal nog meer moet zijn. Maar boven alles moet het vooral verantwoord zijn (lees: ik wil geen schuldgevoel en ben zo geweldig bezig).

Een verantwoord kerstdiner bestaat tegenwoordig uit: biologisch dynamisch eten, ecologische wijn, kaarsen van bijenwas en zeker niet van paraffine, servetten en tafellaken van organisch geteeld katoen,  het servies mag zeker niet “Made in China” zijn vanwege de kinderarbeid en je cadeautjes moeten minstens ingepakt zijn in gerecycled papier zonder al te veel poeha, want ja, het is crisis.

Maar wil je echt een goeie beurt maken en verantwoord bezig zijn, dan adopteer je een geit voor iemand in Afrika of koop je een boom voor in de Sahara, dat geeft zo’n lekker kerstgevoel.

Kerstpakketten onder de boom zijn al helemaal uit den boze want die doneer je toch zeker wel aan de Voedselbank. Met de auto naar je familie? Koop dan wel eerst even online de CO2 uitstoot af.  Zorg er ook voor dat er genoeg  tijgerwormen in je groencontainer zitten om de resten van je heerlijke kerstdiner snel te composteren, want ja,  anders kan je hippe “Wormery” de extra toevoer niet verwerken zo met de kerst. Daarnaast verwachten we natuurlijk wel dat de gastheer en/of gastvrouw groene stroom gebruikt en spaarlampen in de fittingen heeft zitten. Anders krijgen we een schuldgevoel en dat is natuurlijk niet de bedoeling met kerst. Heb je nog kids in de luiers, dan wel graag de extra absorberende variant want die hoef je minder vaak te wisselen. De ouderwetse toer is helemaal uit den boze want na het uitkoken van katoenen luiers mag je wel minstens 20 bomen doneren voor het regenwoud om het nog enigszins fatsoenlijk te compenseren. Mits je ze uitwast met ecologisch verantwoord waspoeder uiteraard, want anders mag je van die 20 bomen rustig 30 maken.

Begrijp me goed, ik vind ook dat we zuinig moeten zijn op de aarde, het milieu en ons lichaam en ook vind ik  dat we goed moeten zijn voor onze medemens en de prachtige dieren op deze planeet. Daarom scheiden mijn lief en ik ons afval, laten we niet onnodig lampen branden, doneren we geld aan goede doelen, koop ik diervriendelijke cosmetica en sparen we voor zonnecollectoren. Maar de laatste tijd word ik wel hoelemetoeter van al dat eco gedoe. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel een filosofie achter iets waar je, wil je geen mega schuldcomplex krijgen, rekening mee moet houden. Van biologisch afbreekbare schoenen tot FairTrade maandverband en bananenbier. Nog even en ze verkopen bij de drogisterij biologisch afbreekbare condooms. Ik kan het allemaal niet meer bijbenen, zo hard kan ik niet hollen. Eén geluk, voor de benenwagen hoef ik in ieder geval niets te compenseren.

stupidhumans

credits: Dan Wright and Dave Ponce, creators of Rustle the Leaf

4 reacties

 1. Evert Bronkhorst · · Beantwoorden

  Je niet gek laten maken! Gewoon doen waar je je goed bij voelt.

 2. Zuster Klivia · · Beantwoorden

  Wat is er mis met ongebleekte bananen en scharrel frambozen? 😉

  (Mijn idee > ik word er simpel van soms, door al die mensen die op mijn vingers willen tikken… ZUCHT!)

 3. Vroeger zeiden we over al waar TE voorkomt is niet goed …behalve Tevreden.En daar hou ik me dan maar aan vast.

 4. Ineke Steneker · · Beantwoorden

  Hij is weer leuk, gelukkig nieuwjaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: