De houdbaarheid van make-up

Ik draag meestal make-up, niet dat ik rondloop als een Rembrandschilderij maar ik sta, met een uitzondering hier en daar, eigenlijk elke dag wel even voor de spiegel te zwaaien met een make-up borstel. Nou scheelt het ook dat ik het erg leuk vind om er mee bezig te zijn. Toch heb ik een bescheiden klein make-up tasje. Als er iets is wat ik door de jaren heen wel heb geleerd is dat ik meestal dezelfde soort producten gebruik. Overigens bedoel ik daar niet mee dat ik nooit verschillende merken probeer, dat doe ik wel, je weet nooit of een ander merk wellicht prettiger is. Ik heb gewoon een standaard routine.

Waarschijnlijk omdat ik meestal make-up draag is mij weleens gevraagd hoelang verschillende make-up producten houdbaar zijn. Daar moest ik op dat moment het antwoord schuldig blijven maar dat duurt meestal niet heel lang bij mij. Inmiddels heb ik wat research gedaan en de uitkomsten deel ik graag hier met jullie.

lipstick

Lippenstift

Sommige expert zeggen 1 a 2 jaar, anderen 4 jaar (indien in de koelkast bewaard). Dus wanneer weet je nou of je een lipstick weg moet gooien. Nou eigenlijk is dat heel simpel, ruik eraan, als het vies ruikt dan is het tijd om je lipstick te vervangen.

lipgloss

Lipgloss: 2 jaar

poeder oogschaduw

Poeder eye shadow: 1,5 tot 2 jaar

cream oogschaduw

Cream eye shadow: 12-18 maanden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oog- en lippotlood: 1 tot 2,5 jaar (regelmatig slijpen voorkomt groei bacteriën)

eyeliner

Eyeliner stift: 3 maanden

mascara

Mascara: 3 maanden (niet teveel op en neer gaan met het borsteltje/kwastje, hierdoor komt er veel lucht in wat weer bacteriën mee naar binnen brengt.

Voeg ook geen water toe om de substantie weer vloeibaar te maken, dit verhoogt de kans op infecties)

poeder blush

Poeder blush: 1,5 tot 2 jaar

cream blush

Cream blush: 6 maanden

olievrije foundation

Olievrije foundation: 12 maanden

cream foundation

Cream foundation: 18 maanden

concealer

Concealer: 12-18 maanden

lotions

Lotions en cremes: circa 1,5 a 2 jaar (hier staat meestal wel duidelijk een houdbaarheid op de verpakking.

Anti- zonnebrandcrèmes of after sun lotions nooit na de houdbaarheidsdatum gebruiken)

nagelakpotjes on glazen bak

Nagellak: 1 a 2 jaar (afhankelijk van de kwaliteit)

~~~~~

Over het algemeen gaat een product anders ruiken na verloop van tijd, ruik eens aan net geopende producten zodat je weet hoe iets hoort te ruiken. Zo herken je ook het verschil. Ook mag een product niet gaan klonteren en uiteraard, maar dat is vrij logisch, niet van kleur veranderen.

Vloeibare producten of cream varianten zijn meestal minder lang houdbaar dan poederachtige producten.

Nog een tip, plak een stickertje met de datum op je make-up product op het moment dat je hem voor het eerst gaat gebruiken.

%d bloggers liken dit: