Ik smurf, jij smurft, wij smurfen (ehhh of is het smurven????)

Minutenlang kijk ik naar de zin en vooral naar één woord in de zin. Wat ziet dat woord er toch raar uit met dt aan het eind. Zou het wel kloppen? Ja, het zou wel moeten, als ik “loop” ervoor in de plaats zet hoor ik echt een t. Hoe zat het ook alweer met “‘t Fokschaap” (het blijft leuker klinken dan “’t Kofschip”). Tja, ik weet iets over een stam + t maar moet het woord nou eindigen op een t als de laatste letter van de stam in ’t Kofschip zit of moet het dan juist een d zijn. Ik twijfel weer zoals ik zo nu en dan doe.

Dan maar even de “Wikipedia” nakijken. Ik begin te lezen. Het begint zo: “’t Kofschip (met veelal schertsend bedoelde varianten als ‘t fokschaap) is een ezelsbruggetje om te bepalen hoe de onvoltooid verleden tijd en het voltooid deelwoord van zwakke werkwoorden conform de Nederlandse spelling geschreven moeten worden. Dat zijn alle werkwoorden met in de verleden tijd de uitgangen -de(n) of -te(n) en een voltooid deelwoord op -d of -t.”.

Oké dat kan ik nog wel volgen. Maar dan komt het: “Het ezelsbruggetje is gebaseerd op de eigenschap dat alle medeklinkers in de woordcombinatie ’t kofschip stemloos zijn – en dat er in de klankinventaris van het Nederlands geen andere stemloze medeklinkers zijn. Het Nederlands kent voor de onvoltooid verleden tijd van zwakke werkwoorden twee suffixen: -de(n) en -te(n). De fonologie van het Nederlands kent tevens de regel van eindklankverscherping waardoor de laatste klank van het voltooid deelwoord altijd als een stemloze dentaal wordt uitgesproken, maar afhankelijk van de onvoltooid verleden tijd als een d dan wel als een t geschreven. Dit laatste vormt een van de grootste struikelblokken in de Nederlandse spelling.”

Uhhh wat??? Stemloos, klankinventaris? Nogal wiedes dat ik dit als kind niet echt begreep. Nou ben ik echt geen genie maar mijn IQ overstijgt toch echt dat van Bonny St. Clair of een Orang Oetan. Toch moet ik de zinnen echt drie keer lezen en ontleden voordat ik er iets van begrijp en dit is potjandozie mijn moerstaal. Oops dat is geen ABN, ik bedoel natuurlijk mijn Moedertaal of nog leuker mijn Inheemse taal. Gelukkig staan er onder deze tekst nog wat voorbeelden en meer uitleg waardoor ik het denk te begrijpen. Maar ja, denken is niet voldoende als ik een brief of mail schrijf, daar ben ik een te grote pietlut voor.

Dan maar een andere troef. Ik bel mijn collega, als zij hetzelfde denkt dan zal het wel kloppen. “Met de baas” zegt mijn collega. “Hi met mij, ik heb weer een raar uitziend woord” zeg ik en ik leg het wat uitgebreider uit. “Zelfs als ik het werkwoord “lopen” gebruik in de plaats van het lastige woord dan twijfel ik nog steeds. Help!”. “Lopen?” zegt mijn collega, “nee joh , je moet niet “lopen” gebruiken maar “smurf””. “Pardon” zeg ik, ik dacht namelijk echt dat ik haar niet goed verstond, “zeg je nou smurf?”. “Ja”, zegt mij collega zeer serieus. Oké…dat moet ik even laten bezinken, maar ach, ik kan het al licht proberen, “lopen” werkt blijkbaar ook niet zo wauwie. We komen samen tot de conclusie dat ik het toch wel goed had, ondanks dat het woord er wat raar uitziet. Nadien denk ik er nog even over door, “ik smurf, jij smurft, wij smurfen” of is het nou “wij smurven”??? Ow jeeeej nee, een volgend probleem…..,

Laten we wel zijn, het is toch eigenlijk van de zotte, hoe moeten we onze kinderen dit fatsoenlijk bijbrengen als een gemiddelde volwassene dit al amper snapt?

We zullen het er mee moeten doen vrees ik, gelukkig heb ik het weer even helder, althans, voor zolang het duurt en mevrouw Twijfel weg blijft. Voorlopig misbruik ik voor onduidelijke d/t/dt  “issues” de smurfen. Wat slecht van mij hè “de smurfen misbruiken”, die leuke schattige blauwe wezentjes, nou ja “daar worden ze hard van”. Uhmm dit is een wat rare woordspeling. Oké nodig tijd om te stoppen, dit gaat helemaal de verkeerde kant op.

2 reacties

  1. Esther Evertse · · Beantwoorden

    Hahaha…. en nog snap ik het niet hoor. Ik ben altijd blij met een goede spellingcontrole….of is het spellingScontrole?….

  2. Dit vond ik je minst makkelijk leesbare stuk!!! Gewoon nederlands toch? Zo slim ben ik niet.
    Volgende keer weer lekker makkelijk stukje hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: